Historie

MAGLEBY FORSAMLINGSHUS   maglebyFSH.dk

Magleby Forsamlingshus - Stevns

OM HUSET - Historie

Det 132 år gamle forsamlingshus i Magleby er et af de mange huse på Stevns, der vidner om en helt særlig byggeskik som ikke findes andre steder.

 

Huset er nemlig opført af kridtsten, direkte udvundet af Stevns Klint og verdensarven og kridtstensvæggene i det gamle forsamlingshus har skabt rammer for fællesskabet i Magleby og omegn i mange mange år.

 

Forsamlingshusets historie går helt tilbage til 1886 og er opført af ‘Højres Aktieselskab’, der blev stiftet af en del af Maglebys gårdmænd. I den første bestyrelse sad Gjorslevs Godsforvalter L. Rasmussen som formand og Sognefoged H.I. Sørensen, gårdejerne Hans Sørensen, Jens Hansen og Søren Hansen (Klippinge) som bestyrelsesmedlemmer, Skovfoged Jens Jensen som kasserer og Ungkarl Niels P. Hansen som lever.

Avisklip - Magleby Forsamlingshus indvielse

Tryk på avisklip for stor version

Læs transskription

Avisannoncen er fra husets indvielse 19 sep 1886, og beskriver hvordan huset blev åbnet med festtaler fra både Gjorslevs Godsforvalter Rasmussen, Kulturministeren og Højskoleforstander Chr. Nielsen Lindholm.

 

De første år blev huset mest brugt til politiske møder og forsamlinger, men efterhånden begyndte man også at benytte det til andre formål. For eksempel arrangerede ‘Den selskabelige Forening’, månedlige baller i vinterhalvåret -i fastelavnsmåneden blev det endda til hele to baller. ‘Den selskabelige Forening’ eksisterede fra 1890 og helt til 1940, hvor den daværende Politimester slettede foreningen med et pennestrøg, med den begrundelse, at den ikke havde noget formål og derfor ingen eksistensberettigelse.

Adresse: Magleby Forsamlingshus, Markstrædet 5, Magleby, 4672 Klippinge


I starten af 1900-tallet blev der holdt mange store efterårsmøder med ‘fremragende mænd’ som foredragsholdere, der blev holdt dilletantforestillinger for fulde huse fire gange om ugen og husflidsforeningen holdt også til i forsamlingshuset.

 

De mange aktiviteter i huset gjorde, at der hurtigt var behov for at udvide

1893 - Maglebys kvinder indsamler til vinduesjalousier

1906 - Køkken mod nord bygges

1914 - Mod øst bygges der nyt

1915 - Veranda bygges

1919 - Huset lukkes for forlystelser på grund af spansk syge

1921 - Alle fester skal slutte kl 02:00

1923 (eller 1927) - Rejsestald opføres (Blev dog ikke brugt længe, da folk begyndte at få biler)

1924 - Tran- og petroleumslamperne skiftes ud med elektrisk lys

1932 - Loft bygges ovenover salen

1937 - Damerne får deres eget toilet med indgang fra salen (blev senere til depot)

1940 - 24 stole anskaffes samt rullegardiner

1950 - Huset blev større og hyggeligere. Nu med toiletter til både Damer og Herrer.

 

Kilder: Festtaler fra husets 50- og 75 års-jubilæer af hhv. Isak Børresen (1936) og fjerkræavler Hans J. Olsen (1961), samt en avisannonce fra husets indvielse i 1886 fra Stevns Lokalhistoriske arkiv.